Tokrat se je dogajalo, na lepo, petkovo popoldne. Bila sem v lokalu in opazovala.

Za sosednjo mizo se je prisedla družina. Sestavljale so jo babica, mama in hči, zraven pa so bili še prijatelji. Kot je bilo slišati so se zbrali, ker je deklica praznovala nek šolski uspeh. Sedeli so za mizo, naročili vsak svojo pijačo in sladico. Deklica je naročila čokoladni sladoled v kornetu. Ker je bila kepica zelo velika, ji je kaj kmalu, s korneta teklo na vse strani. Deklica je želela to rešiti sama. Babica je v hipu prevzela vajeti v svoje roke in kepico prevrnila v skodelico. Deklico je to močno vznemirilo in je to vznemirjenost pokazala z jokom.

V tistem, se je k mizi  vrnila mama in vprašala deklico v čem je težava, kaj jo prizadelo. Mame v danem trenutku ni bilo zraven. Deklica je še naprej samo jokala in namesto nje, je odgovorila babica. Mama je odgovor namerno preslišala in še enkrat vprašala deklico. Tudi tokrat je babica začela odgovarjati. Mama je odločno povedala babici, da je vprašala deklico. In takrat je babica obmolknila. Deklica  je jokala naprej, še bolj močno, še bolj glasno. Mama je še enkrat vprašala in deklica je zahlipala »Babi«, vednar je bilo hlipanje še močnejše in jok že neutolažljiv. Mama in deklica sta se fizično oddaljili od mize in se umaknili, k bližjemu potočku ob parkirišču.

Tam sta se najprej preusmerili pozornost na vodo, potoček, ki je tekel.

Mama si je vzela »time-out«.

Svojo zavest je odmaknila od situacije in iz tako imenovame meta pozicije ( z oddaljenosti) pogledala, kaj se je pravzaprav zgodilo. Ugotovila je, da se je sama zelo močno razjezila nad babico, ker je odgovarjala namesto deklice. Mama  je začutila, da je  s tem dovolila, še enkrat več, da je babica prestopila mejo in se vmešala, v stvari, ki se je ne tičejo. To jezo mame je začutila tudi deklica, zato je jok postajal močnejši in neutolažljiv. V tem trenutku zavedanja, je mama odločno  postavila svojo energetsko mejo znotraj sebe in se odločila, da dejanja babice ne bo več vplivala na njeno energijo. V tistem je tudi začutila, da babica pač ne zna drugače, da so bile tudi njene meje velikokrat prekoračene, ker se jih ni naučila postaviti.  Mama je babico sprejela kot tako. Iz srca je poslala proti babici nežno energijo sprejemanja. Vse to spoznanje, se je zgodilo v parih sekundah. V tistem hipu, se je tudi hči popolnoma pomirila, kot bi odrezal.

Takrat   je mama ponovno vprašala deklico, kaj se je pravzaprav zgodilo. In deklica je razložila , da je babi uničila njeno nagrado, ker je sladoled prevrnila v skodelico brez, da bi vpašala za dekličino dovoljenje. Ona pa se je tako potrudila v šoli.

Dogovorili sta se, da dobi nov sladoled. In da bo tega pojedla na točno tak način, kot bo njej ustrezalo. Deklica se je strinjala in bila zadovoljna z razrešitvijo situacije.

Le kako vem, kaj točno je mama naredila v svoji notranjosti? Ker sem bila jaz ta mama, v tem lokalu, na petkovo popoldne.

Povabim te, da razmišliš, kolikokrat se sam ujameš v energije drugih ali situacije? Kolikokrat si vzameš »time-out« in z oddaljenosti pogledaš, kaj se pravzaprav dogaja?

Babica je odlična učiteljica in hvaležna sem zanjo, saj me nenehno uči postavljati meje. Hkrati imam tudi odlično priložnost pogledati, kje sama prestopam meje drugih.

Ni pomen v čokoladnem sladoledu, temveč v  zavedanju oz. ozaveščanju svoje energije in delovanja.

Notranje raziskovanje: Si tudi ti kdaj prestopil meje drugih? So drugi prestopili tvoje meje? Si se odzval ali si odreagiral? Si zadovljen z razrešitvijo ali bi si želel drugače odzvati?

Zavedanje lastne energije delovanja je pomembno, da se znamo oddaljiti od situacije in jo pogledati iz tako imenovane “meta-pozicije”.

Zavedanje vibracije energije, ki jo oddajamo v trenutku, nam prinese možnost odziva in ne avtomatične reakcije. To pomeni, da  prevzamemo odgovornost in nismo več v vlogi »žrtve«. Hkrati nam dvig zavesti ponudi tudi možnost, da razrešimo situacijo na miren način. Oziroma z drugimi besedami, da poiščemo »win-win« rešitev. Taka zavestnost, ki je ustvarila težavo, problema  ne more rešiti. Potreben je drugačen pogled, oz. dvig zavestnosti, da lahko najdemo primerno rešitev za vse vpletene.

Šele, ko razrešimo situacijo iz moči notranjega miru ali brezpogojne ljubezni je lahko rešitev trajna.  Ob tem se počutimo dobro, ker vemo, da smo ohranili svoje dostojanstvo ter nismo prizadeli drugega. In hkrati smo postavili mejo točno tam, kjer je primerno za obe strani.

Ni pomen v čokoladnem sladoledu, temveč v  zavedanju oz. ozaveščanju svoje energije.

Želim ti, čudovit dan ter zavedno in zavestno postavljanje meja.

Objem,

Milena