Zakaj hvaležnost?

»Vedno znova me presune učinkovitost hvaležnosti. S hvaležnostjo odpiramo srca in delamo varen prostor za povezanost, s sabo in drugimi. Hkrati pa pravijo, da tam kjer je hvaležnost prisotna, strah in dvom nimata prostora.«Tale misel je bila zapisana pred dobrim mesecem, ko smo začeli decembrsko on-line potovanje »30 Odtenkov Hvaležnosti«.

Zaključevanje leta, je več kot primeren trenutek za hvaležnost, kajne?

Z očmi hvaležnosti lahko preletimo leto, mesec za mesecem in pogledamo: Kaj smo v vsakem mesecu opravili? Kako smo se ob tem počutili?  Česa smo se naučili?

Morda lahko z odtenkom radovedne hvaležnosti pogledamo, na katerem področju smo tam kjer želimo biti in kje, si v naslednjem letu, želimo stvari zastaviti in izpeljati drugače.

 

Hvaležnost je zagotovo eno od čutenj, ki se ga splača vnesti v svojo dnevno rutino. Se strinjaš?

Zakaj splača?

Ker »Hvaležnost« ima magnetično moč in odpira srca. Najprej tvoje, ki jo čutiš, potem še srce sočloveka. Ko  si v stanju hvaležnosti, se še tako nemogoče situacije spremenijo. Morda dobijo nove rešitve, morda odpadejo, morda se najdejo drugačni izidi.

V nasprotnem primeru, ko smo nepovezani s hvaležnostjo,  v še tako čudovitih dogodkih najdemo prostor za kritiko in življenje postane manj barvito, saj večkrat usmerimo pozornost na pomanjkanje, namesto v obilje.

 

Mi smo ustvarjalci svojega življenja  in zato lahko izbiramo svoje odzive na dogodke, ideje in osebe. Izbiraj odzive, ki te podpirajo. Ustvarjalec in ustvarjalka povabim te, da danes ustvariš sezam. Seznam tistih stvari, za katere si hvaležen(a) letu 2017.

Ko jih napišeš, morda narišeš, te povabim, da jih še začutiš. Začuti, kot da se dogajajo tukaj in zdaj. Globoko v svojem telesu občuti brezmejno hvaleženost, ki prodira v vsako tvojo celico in jo polni s tem seznamom  hvaležnosti. Zapri oči in za trenutek res začuti.

Ja, je čarobno, pravljično, mogočno, kajne?

 

Čudovit verz sem si sposodila iz knjige » Stališče Hvaležnosti, str.89«:

Ko izražam svojo hvaležnost, se je čedalje bolj zavedam. In bolj ko se je zavedam, večjo potrebo čutim, da bi jo izrazil. Zgodi se namreč spiralni dvig, proces rasti v vselej razširjajočih se krogih okoli mirnega središča. ( Brat David Steindel-Rast)

Hvaležnost vas vrne v sedanjost, k vsemu, kar ta hip dovršeno deluje. Jutrišnji dan bo morda prinesel težave, toda prav ta hip so stvari videti obetavne. Hvaležnost tudi prežene skrbi, kajti spomni nas na izobilje našega vesolja. ( Stališče Hvaležnosti, str.35)

Naj te občutek neizmerne hvaležnosti in ustvarjanja spremlja iz dneva v dan.

Hvaležno in iz srca ti želim čudovite praznike ter RAZIGRANO in MOGOČNO leto 2018!

Z vesoljnim objemom veselja, te obdajam,

Milena