Vas zanima kako se ustaviti, v naglici vsakodnevnih opravil ? Kako ne pozabiti nase in si vendarle podariti dragocene trenutke tišine, mirnosti in notranje izpolnjenosti? Taki trenutki povezanosti nam pomagajo stopiti v stik s sabo in svojim nezavednim delom. Ko smo povezani s sabo, sta naš zavedni in nezavedni del ENO. In ko sta obe možganski polovici povezani, smo ENO, kar pomeni, da življenje  dojemamo bolj zavestno, lahkotno, sproščeno in lažje premagujemo izzive.

1.VPRAŠANJE: Kaj pravzaprav je Meditacija?

1. ODGOVOR: Meditacija je proces umirjanja mentalne aktivnosti, kot jo definira A. Kezele v svoji novi knjigi z naslovom “Hej, človek, spravi se meditirat!”. Cilj meditacije je stanje, ki ga dosežemo. To je stanje globoke zavedne sproščenosti. To je stanje, ko smo povezani s sabo. Nekateri ga opisujejo kot nična točka, praznina, biti del vsega in hkrati del ničesar.

To stanje lahko dosežemo  na več različnih načinov. Torej meditacije se lahko naučimo, je proces. Lahko uporabljamo več tehnik, ki nam pomagajo doseči  stanje spoščenosti in povezanosti. V današnjem času  se beseda »meditacija«  uporablja tudi za druge tehnike in orodja, ki nam omogočajo lažji in hitrejši dostop do našega stanja globoke oz. popolne zavedne sproščenosti.

MEDITACIJA, kot proces umirjanja mentalne aktivnosti, je orodje, ki nam odlično služi pri ozaveščanju sebe kot celote in prevzemanju krmila našega življenja v lastne roke.

2. VPRAŠANJE : Kaj imam od tega, če redno »meditiram«

2.ODGOVOR:Ta odgovor si bom sposodila iz knjige »Zdravje in poslovna uspešnost skozi meditacijo«, v kateri Prof.Dr.Radovan Starc razlaga, da so učinki meditacije številni in raznoteri. Piše tudi, da so različne znanstvene raziskave, testi in ankete pri meditatorjih pokazali pomembna izboljšanja mentalnih, nevroloških in čustvenih stanj, spanja, vedenjskih vzorcev, socialnih aktivnosti in upočasnitev staranja. Več si lahko preberete v omenjeni knjigi na str. 128-133.   Če povzamem le nekatere pomembnejše:

Fiziološke spremembe: 

 • Znižanje srčnega utripa
 • Znižanje zvišanega arterijskega tlaka
 • Znižanje koncentracije strestnih hormonov v krvi
 • Povečanje dotoka krvi v možgane za okrog 20%
 • Upočasnitev in sinhronizacija možganskih valov

Ostala izboljšanja ob redni vadbi meditacije:

 • Pozitivna samopodoba kot znak zadovoljstva s seboj
 • Večja samozavest in sproščenost
 • Rast inteligence in ustvarjalnosti
 • Izboljšanje koncentracije in spomina
 • Izboljšanje sposobnosti učenja in učnih ter študijskih rezultatov
 • Lajšanje nespečnosti
 • Notranja stabilnost
 • Izboljšanje medosebnih odnosov
 • Uspešnejše odvajanje od poživil ali pomirjeval
 • Upočasnitev biološkega staranja
 • Zdravljenje številnih psihosomatskih bolezni
 • Pomoč pri hujšanju pri debelosti in pri pridobivanju na teži pri podhranjenih osebah

Izjemeno všeč mi je kitajski pregovor: » Ena izkušnja je vredna več kot 1000 besed.«

Zato vas iz srca povabim, da preizkusite kako tehniko oz. kot pravi Kezele, edino tehniko, za umiritev mentalne aktivnosti. Spoznanja, ki jih prejmemo  med izvajanjem tehnik za doseganje praznine, umirijo um in čustva. In hkrati  telo  napolnijo z energijo, kar se pozna v boljšem počutju.  Zgoraj navedene učinke lahko kaj kmalu tudi živite, ko začnete redno vaditi. Konkretni rezultati, ki jih opažam pri sebi so v umirjenosti, večji kreativnosti, primernejši samopodobi, večji potrpeželjivosti do sebe in drugih.

3.VPRAŠANJE: Kako “meditirati”

3.ODGOVOR: Če nas opazuje zunanji opazovalec, bo videl, da sedimo in imamo zaprte oči.

No tega, da svojo zavest premikamo po telesu in se osredotočamo na dihanje ter se polnimo z energijo in triljoni naših celic vibrirajo in možgani delajo nove nevronske povezave, tega zunanji opazovalec ne bo videl, tako kot mi ne vidimo radijskega ali wi-fi valovanja. Take in podobne tehnike Kezele imenuje vizualizacija, koncentracija, konteplacija ter ne meditacija.

Za meditacijo pravi, da je enostaven postopek, ki ga je nesmiselno opisovati, kot je nesmiselno opisovati postopek dihanja ali hoje. Prav tako piše, da bi se morali v toku procesa umirjanja mentalne aktivnosti samo prepustiti naravnemu nagnjenju uma, da išče področje večje sreče in večjega ugodja, nič drugega.

Po mojih izkušnjah so najmočnejše in najučinkovitejše skupinske vodene meditacije v živo. Se posebej se pozna razlika, ko začenjaš, ker ti misli  še precej begajo in včasih se tega niti ne zavedaš. Ko si v živo in skupnem prostoru lahko učitelj oz. voditelj meditacije večkat omeni in pripelješ pozornost hitreje in lažje nazaj. Ko zavedno umirjanje svojih misli že »natreniraš«je  odlično izvajati meditacijo v tišini ali z minimalno zvočno podlago oziroma poslušati tudi kak posnetek, ali se preprosto prepustiti intuiciji.

4. VPRAŠANJE: Kdaj meditirati?

4.ODGOVOR:  Nujno, ko si najbolj v stresu in ko meniš, da nimaš časa.

Drugače pa zjutraj, zvečer ali čez dan, kadar ti paše in si si pripravljen vzet nekaj minut zase ali pa jih preprosto potrebuješ.

5.VPRAŠANJE : Kje »meditirati«?

5. ODGOVOR: Za tisto pravo globinsko meditacijo je najprimernejši miren prostor oz. tvoj kotiček. Morda kaka svečka in nekoliko zatemnjena svetloba. Vendar prostor ni ovira.

Sama sem, krajše 5 min povezave s sabo, izvajala  tudi že v kuhinji, gozdu, travniku, parkirišču, v pisarni, tudi na wc-ju in banji, če sem čisto iskrena. No, vprašaj svoj kreativni del možganov: » Kje je zate najprimernejše “meditirat”?« in zagotovo dobiš pravilni odgovor.

6. ODGOVOR:

V praksi doseganje stanja globoke sproščenosti prinese, možnost  izbire  odzivanja na situacije in tako izstopimo iz kolesja naučenega reagiranja. Izstop iz tega  kolesja, je naša moč ustvarjanja. Če želimo, se lahko ustavimo ali podvizamo, zmanjšamo zunanji stres ali ga ustvarimo. V trenutkih ( urah, dneh), ko se polno zavedamo svojega telesa, misli, občutkov in svoje biti, mi upravljamo z njimi in s tem prevzamo vajeti življenja v svoje roke.

Veliko naredimo zase že, ko v telesu in srcu ( pozor nisem napisala v umu, pač pa v telesu in srcu), poiščemo  odgovore na vprašanja, kot so :

Kaj se zdajle dogaja znotraj mene?

Kaj se v tem trenutku dogaja okoli mene?

Kako se počutim v svojem telesu, v tem trenutku?

Kakšne so moje misli prav zdaj?

Kako sem, kaj čutim?

Mi je to občutenje prijetno ali neprijetno?

Ti odgovori prinesejo SPOZNANJA IN RAZŠIRJENO ZAVEDANJE, ki ga nato, z lahkoto, vpeljemo v svoj vsakodnevni urnik.

Zdaj pa samo še akcija: Pojdimo meditirat!

Objemček!

Milena