Sestavljanka in koščki življenja
11/04/2017
Čemu Hvaležnost?
12/17/2017

UŽITEK – KAJ JE TO?

Danes je čudovit dan. Dan pred dopustom. Moj monolog gre nekako takole: »Jupii, končno sem dočakala dopust. Juuupiiii!!!

A kaj, ko ga bo tako hitro konec in spet bom nazaj v pisarni, dokler si rekel keks.«

Poznano? Si tudi ti ne dovoliš uživati tega trenutka življenja in se ob najkrajšem užitku vrneš v bolj poznan občutek teže, krivde, nemoči? Te že skrbi, kako ti bo uspelo vse spakirati in joj, kaj če boš slučajno pozabila kaj doma?

Opazujem, raziskujem in poskušam razumeti in začutiti, zakaj nam je tako težko uživati, biti v redu. V čem je prednost tega, da se zapletamo v raznorazne drame in si jih zamišljamo kot resnične, namesto da bi sprejeli okoliščine in v njih uživali. Nekje na poti smo se naučili in prevzeli »zlajnane« fraze, kot so: «Ne cenim se. Nisem dovolj dobra. Ne zmorem. Ne verjamem vase.« In tako sprejeli občutke, ki jih te fraze prinesejo, kot normalne.

Sprašujem se, kaj se sproži v nas, če jih zamenjamo z besedami in čutenji, ki jih prinašajo naslednji reki: »Cenim se. Vredna sem. Dovolj sem. Zmorem. Verjamem vase. Zaupam si.«

Vse te besede nosijo frekvenco oziroma vibracijo določenega čustva, ki nam je bolj ali manj poznana. Včasih je vibracija »VERJAMEM VASE« ali pa »ZAUPAM SI« povsem nova in nepoznana. In bolj ko jo vadimo in čutimo, bolj poznana nam postane in lažje si jo dovolimo tudi začutiti.

Z zanimanjem opazujem svoje misli in občutke, ki večkrat dnevno iščejo razloge, da je z mano nekaj narobe.  Opazujem tudi področja, kjer bi lahko bila BOLJ ali MANJ. Bolj ali pristna, bolj ali manj odprta, bolj ali manj prijazna,  jezna,  jezikava itd. Še zmeraj se zalotim, kako se primerjam ali pa skušam ugajati. Dobra stran je ta, da sem se naučila ravnati s temi prepričanji in čustvi in jih lahko hitro spreminjam. Torej, če sem se jih lahko naučila jaz, se lahko naučiš tudi ti.

Procesiram tudi, kako pogosti so pravzaprav momenti v mojem dnevu, ko sprejmem dejstvo, da sem v redu,  da z mano ni nič narobe. Ravno nasprotno. Taka kot sem, sem popolna in edinstvena. In opazujem tudi kako se iz dneva v dan daljšajo trenutki (morda so že ure), ko se zavedam, da ga ni človeka s tako kombinacijo izkušenj, vzorcev, programov, namenom, kot sem jaz. Niti noben človek ni točno tak, kot si ti. Tudi ti si edinstvena in unikatna. To je golo dejstvo.

Ponosna sem ker so trenutki, ko si dovolim POLNO in PRISOTNO uživati, pogostejši. To so trenutki TUKAJ in ZDAJ. To so trenutki, ko čutim z vsemi čuti in čutili. Ravno sedaj, ko tipkam te vrstice, sem v svoji polni moči in čutim to povezanost, pretočnost in užitek. Celo piškotek, ki ga jem, je neizmerno dober in tako zelo okusen.

Užitek, mmmm, kaj je to?

Eno preprosto vajo imam zate, ki pa deluje izjemno: Zamomljaj in začuti..:« Mmmmhmmhmmm«. In hkrati bodi pozorna na to, kaj se zgodi v telesu. Ponovi vajo 3x.

Užitek, mmmm, kaj je to?Kako ga občutiš? Kaj tebi predstavlja užitek? Kje v telesu ga občutiš?

Je to povezanost z drugimi, povezanost s sabo, brezmejnost, trenutek samo zate, morda potrebuješ obisk frizerja ali manikerja? Je to hoja po hribih, sprehod po gozdu ali ležanje na plaži? Je to igranje ali gledanje tenisa, košarke, nogometa, morda kolesarjenje, plavanje, plesanje? Ali morda uživaš  v branju, učenju, pletenju, kuhanju, šivanju, ali v početju česa drugega?

 

Na kakšen način uživaš ti?

 

Kako lepo je obstajati, uživati v dejstvu, da obstajam (obstajaš). Da sem (si). Predvsem pa v tem, da  sem, da ne rabim ničesar narediti, ampak je dovolj moj in tvoj obstoj. Golo dejstvo, DA SEM (DA SI), je izjemen razlog za uživanje, za veselje, za navdušenje in za radovednost. Tukaj in zdaj na magičnem planetu Zemlja. To, da jaz IZKUŠAM, UŽIVAM in RASTEM, je čista čarovnija. Takrat, ko si čarovnijo dovolim začutiti, utelesiti in se z njo spojiti, je življenje lahkotno, smiselno in polno. Takrat življenje teče brez pretresov in z veliko kreativnosti.

Tudi tebi želim, da danes, jutri in pojutrišnjem: polno IZKUŠAŠ, čarobno UŽIVAŠ, lahkotno RASTEŠ,

kar v prevodu pomeni:   Experience. Enjoy. Expand.

 

Objem odprtega srca,  Milena

1 Comment